Evdeyken Vaktinizi Değerli Kılacak Filmler, Kitaplar, Eğitimler ve Oyunlar
#StayAtHome #EvdeKal
Coronavirus nedeniyle uzun süredir evde kaldığımız (ve görünen o ki bir süre daha kalmaya devam edeceğimiz) bugünlerde, vaktini verimli geçirmek isteyen kişilerin ilk sarıldıkları aktiviteler genellikle film izlemek ve kitap okumak oluyor. Ben de yaklaşık son 1.5 haftadır derlediğim faydalı içerikleri paylaşarak, evde kalacağınız bu süre zarfında verimli vakit geçirebilmeniz için ufak bir katkıda bulunmak istedim.
Coronavirus Nedir?
İlk olarak evde kalmamıza sebep olan bu hastalığın ne olduğunu incelemek istiyorsanız aşağıdaki videolar ile başlamanızı tavsiye ederim.
The Coronavirus Explained & What You Should Do
Coronavirus hakkında birçok kişinin de paylaştığı, hastalık hakkında en açıklayıcı videolardan biri diyebilirim. Altyazı seçeneklerinden Türkçe’yi seçerek izleyebilirsiniz.
Enocta — Yeni Koronavirüs Hakkında Bilinçlendirme Eğitimimiz Yayında!
Uzaktan eğitim hizmeti sunan Enocta, Coronavirus salgınının yayılmasını önlemeye ve toplum sağlığını korumaya destek olmak amacıyla bilgilendirici bir video yayınladı.
Bill Gates — The next outbreak? We’re not ready (TED Talk)
Microsoft eski CEO’su Bill Gates “The next outbreak? We’re not ready” başlıklı TED 2015 konuşmasında 2014 yılındaki Ebola virüsünden bahsediyor ve pandemi için gerekli önlemler alınmazsa yaşanabilecek olumsuz gelişmelerden bahsediyor. Videoyu izlediğinizde solunum yoluyla bulaşacak bir hastalığın ne derece korkunç sonuçlara yol açacağına da vurgu yaparken, adeta 2020'de içinde bulunduğumuz bu kötü günlerin haberlerini veriyor.
Böylesine ciddi bir konuda her ne kadar şaka yapmak istemesem de bu videoya yapılan bir yorum beni tebessüm ettirdi. “This guy has been fighting viruses since Windows 95.” demiş bir izleyici.
Larry Brilliant: TED Prize wish: Help stop the next pandemic
Daha eski bir tarihe gidiyoruz. Serdar Kuzuloğlu’dan bir paylaşım yapmazsak olmazdı. Twitter paylaşımında şöyle diyor Kuzuloğlu: “Çiçek hastalığının dünyadan silinmesinde en büyük paya sahip isimlerden (Salgın Sastalıklar Uzmanı) Doktor @larrybrilliant, 2009 yılında yaptığı TED sunumunda #coronavirus’ü bir kehanet gibi anlatmış. TR altyazılı.”
Google Doodle — Recognizing Ignaz Semmelweis and Handwashing
Google da yakın zamanda (19 Mart 2020) Twitter’da el temizliği üzerine bir paylaşımda bulundu. “Küresel salgınla başa çıkmanın ilk adımı ellerimizi doğru yıkamak. Bugünün #GoogleDoodle’ı, el yıkamanın hayat kurtarıcı faydalarını aktaran ilk kişi olarak bilinen Dr. Ignaz Semmelweis. Ellerimizi doğru bir şekilde nasıl yıkayacağımızı hep birlikte öğrenelim.”
Merak edip GoogleDoodles Youtube kanalına baktığımda bu videonun şu an yaklaşık 47 milyon kişi tarafından izlendiğini görünce epey şaşırdım. Normal bir zaman diliminde olsaydık böyle bir videonun yüzüne bakar mıydık acaba?
HSGM — COVID-19 Sayfası
Son olarak bir link daha paylaşayım. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) COVID-19 resmi sayfasında hastalığının detaylarına ve bilgilendirici yazılara yer veriyor.
Türkiye’deki resmi sayılar içinse sanırım Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabını takibe almak gerek. Kendisi zaman zaman TV’den açıklamalar yapsa da gördüğüm kadarıyla resmi Twitter hesabından da paylaşılmasına gayret ediyor.
Ücretsiz Eğitim Videoları ve Kitaplar
Okullar tatil edildi ve 23 Mart 2020 tarihinden itibaren bazı öğrencilerin ilk kez deneyimleyeceği uzaktan eğitime geçiş yapılacak. Aslında bu durum sadece öğrenciler için değil, öğretmenler için de ilginç bir gelişme olarak görülüyor.
Bazı üniversiteler ders videolarını ve diğer materyalleri ücretsiz olarak paylaşmaya başladı. Yine benzer şekilde farklı konularda eğitimler veren kurumlar da bir süreliğine ücretsiz olarak verecekleri eğitimleri duyurdular.
- Dünyanın 450 büyük üniversitesi online derslerini herkese açtı. #freeCodeCamp
Computer Science, Data Science, Programming, Business, Art & Design, Social Sciences, Health & Medicine, Education & Teaching, Personal Development gibi kategorilerde Harvard, Yale, Columbia gibi üniversitelerin eğitimlerine ücretsiz olarak bu linkten ulaşabilirsiniz.
2. Cambridge Üniversitesi Yayınevi tüm ders kitaplarını Mayıs sonuna dek bedava erişime açtı.
“50 Soruda Yapay Zeka” kitabının yazarı Cem Say’ın Twitter paylaşımında gördüğüm üzere, ders kitaplarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
3. LinkedIn Learning — Evden Çalışma Eğitimi ücretsiz eğitimleri
Premium LinkedIn üyeliği ile ulaşabildiğiniz LinkedIn Learning eğitimleri arasında ilgi çekici eğitimler bulunuyor. Oyunlaştırma, İş’te Oyunlaştırma ve Oyunların Gücü Adına kitaplarının yazarı Ercan Altuğ Yılmaz’ın Twitter paylaşamında gördüğüm üzere, LinkedIn Learning evden çalışma ile ilgili eğitimlerini ücretsiz yapmış. İlgili eğitime bu linkten ulaşabilirsiniz.
4. Vazgecme.org — Ücretsiz Bilişim, Sanat ve Kişisel Gelişim İçerikleri
Selçuk Özdemir’in Twitter paylaşımından gördüğüm üzere, çocuklarımız evde sıkılmasın diye BilisimGaraji.com, SanatGaraji.com, enocta.com ve Advancity işbirliğiyle bilişim, sanat ve kişisel gelişim içerikleri için vazgecme.org hazırlandı.
5. Günde 10–20 dakika ayırarak İngilizcenizi geliştirin
Çağrı Hoca bu linkteki Twitter flood’unda “Evde kalmışken günde 10–20 dk ayırarak hem İngilizcemi geliştireyim hem de sıkıntıdan kurtulayım diyorsanız, sizin için en iyi kaynakları derledim. İster genel İngilizce, ister YÖKDİL ister IELTS’e hazırlanın. Filmler, şarkılar, haberler, hikayeler… Herkese göre bir şey var.” diyor. Memrise, Duolingo, Voscreen gibi uygulamalara tek tek yer veren bu Twitter serisine mutlaka bakın derim.
6. Microsoft — Ücretsiz Python Eğitimleri ve Diğer Eğitimleri
Tansu Yeğen’in Twitter paylaşımı: “Microsoft, 44 bölümden oluşan PYTHON derslerini geçen yıl sonuna doğru Youtube’a koymuştu… Eğer evdeyseniz süper kaynak…”
İlgili eğitim sayfasına giderseniz Microsoft’un diğer ücretsiz eğitim serilerini de görebilirsiniz. Data Analyst görevindekiler için Power BI eğitimi bunun güzel örneklerinden.
7. Pixar in a Box — The Art of Storytelling
Pixar’ın animasyon konusundaki başarılarını biliyoruz. Bir hikayenin, hikayedeki karakterlerin nasıl oluşturulmasına dair uzun süredir Khan Academy üzerinden ücretsiz olarak sundukları, her daim güncelliğini koruyan Pixar in a Box — The Art of Storytelling adlı eğitime buradan ulaşabilirsiniz.
8. Online Eğitim Derlenmiş Liste
Serdar Kuzuloğlu aşağıdaki tweet’inde önemli bir listeye yer veriyor. Tweet’teki linke buradan ulaşabilirsiniz.
9. Ücretsiz TÜBİTAK Dergileri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 16 Mart’taki Twitter paylaşımında “Koronavirüs tehlikesine karşı tedbirlerimizi almalı kalabalıklardan uzak durmalıyız. Bu vesileyle evde vakit geçirecek başta çocuklarımız için TÜBİTAK Dergilerinin tamamını ücretsiz erişime açtık!” demişti. Ücretsiz erişilebilen dergiler şöyle:
- Bilim ve Teknik
- Bilim Çocuk
- Meraklı Minik
Bu ücretsiz dergilerin bulunduğu arşive buradan ulaşabilirsiniz.
10. TEKNOFEST Model Roket Atölyesi
Eğer roket konularına ilgi duyuyorsanız incelemenizde fayda var.
11. Online Kurs Platformları
Başar Kaya da paylaştığı Twitter flood’da kullandığı 6 farklı online kurs platformunu listeliyor ve diğer kullanıcılar da eklemeler yapıyor.
Listenin uzatılmış hali için şu yazıya bakmanızı da öneririm: listelist — Evde Verimli Vakit Geçirmek İçin Faydalanabileceğiniz 16 Online Eğitim Platformu
Kitap/Dergi/Gazete Önerileri ve Tavsiye Uygulamalar
Sonlara doğru ben de son dönemde okuduğum birkaç kitap tavsiyesinde bulunacağım :)
Kitap paylaşımları üzerine Hasip Bingöl’den güzel bir Twitter flood’u. Listeye ve bu flood’un devamına buradan ulaşabilirsiniz.
Socrates Dergi ilginizi çekiyorsa Twitter paylaşımlarında ücretsiz dijital aboneliği duyurdular. Üyelik için detayları bu sayfada inceleyebilirsiniz.
Fırat Demirel’den Biryudumkitap duyurusu.
İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, “Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” kapsamında 1928–1942 yılları arasında yayınlanmış 55 ayrı başlıktaki yerel ve ulusal gazeteye ait arşivini erişime açtı.
Benim Kitap Önerilerim
Son dönemde okuduğum tüm kitapları Goodreads hesabımda güncel tutmaya çalışıyorum.
- Fareler ve İnsanlar (John Steinbeck)
- Zaman Makinesi (H. G. Wells)
- Kurumsal Kobaylar (Dan Lyons)
- Dönüşüm (Franz Kafka)
- Hayır Diyebilme Sanatı
- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı (Mark Manson)
- İnsanın Anlam Arayışı (Viktor E. Frankl)
- Dijital Minimalizm (Cal Newport)
- Yavaşla (Kemal Sayar)
- İnsan Neyle Yaşar? (Tolstoy)
Kitap önerileri için son olarak:
Oğuzhan Saruhan’ın “2018 Yılında Severek Okuduğum 10 Kitap, Keyifle İzlediğim 10 Belgesel” başlıklı Medium yazısında da oldukça güzel paylaşımlar var. Mutlaka inceleyin derim, yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Listelist’te yer alan “Kitapseverlerin Büyük Bir Zevkle Kullanabileceği 12 Mobil Uygulama” yazısında güzel uygulamalara yer verilmiş. Ben aktif olarak Goodreads uygulamasını (iOS versiyonunu) kullanıyorum.
Film Önerileri
Filmler üzerine değerli bulduğum paylaşımlara aşağıda yer vermeye çalıştım.
Eğer benim hangi filmleri beğendiğimi, kaç puan verdiğimi merak ediyorsanız izleyip IMDB üzerinde puanladığım tüm listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Eğitimpedia’dan tanıdığımız Ali Koç’un ebeveynler ve eğitimcilere yönelik önerdiği filmlere buradan ulaşabilirsiniz.
Start Up, Twitter hesabında girişimcilik üzerine film önerilerini paylaşıyor.
Listelist’te denk geldiğim “Geçmişten Günümüze: Hafızalara Kazınan En İyi 17 Salgın Filmi” listesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu aralar 2011 yapımı Contagion (Salgın) filmi oldukça popüler.
Oğuzhan Saruhan’un Twitter paylaşımında yine güzel filmler ve belgeseller var. Bu listeyi de inceleyin derim.
Benim Film Önerilerim
Bu bölümün başında paylaştığım IMDB hesabıma henüz bakmadıysanız hızlıca size çok sevebileceğiniz 25 film önerisinde bulunayım. Matrix, yaşım itibariyle hala benim için çok ayrı bir yere sahip olduğundan listenin başında :)
- Matrix
- The Pursuit of Happyness
- Life is Beautiful
- The Intouchables
- Dangal
- 12 Years a Slave
- Hachi: A Dog’s Tale
- Cinderella Man
- Coach Carter
- The Imitation Game
- The King’s Speech
- I Am Sam
- Seven Pounds
- Sliding Doors
- You’ve Got Mail
- Catch Me If You Can
- Rush
- Edge of Tomorrow
- Remember the Titans
- When Harry Met Sally
- 127 Hours
- Of Mice and Men
- Captain Fantastic
- Only the Strong
- 12 Angry Men
Youtube Kanalları
Zaten Barış Özcan’ı duymayanınız yoktur artık :) Bu nedenle biraz daha az bilinen ama içeriklerini çok beğendiğim bazı kanallara yer vermek istiyorum.
- Yüzüklerin Efendisi — Orta Dünya (Murat Sönmez)
Oyun dünyasının da yakından tanıdığı Murat Sönmez (Twitter’daki adıyla Ejderha) benim çok sevdiğim bir isim. Videolarına gerçekten çok özen gösteriyor ve ansiklopedik bilgileri çok keyifli ve akıcı bir şekilde aktarıyor. Fantastik hikayelere ilginiz varsa ya da Yüzüklerin Efendisi hayranıysanız mutlaka Yüzüklerin Efendisi — Orta Dünya Youtube kanalındaki videolarını izleyin.
Murat Sönmez bu Youtube kanalını şöyle özetliyor:
Yüzüklerin Efendisi, Hobbit, Silmarillion ve daha pek çok Orta Dünya kitabında geçen kişiler, yerler, olaylar, karakterler hakkında bir kanal bu. Sauron kimdir? Tom Bombadil, Legolas, Aragorn, Melkor kimdir? Hobbitler, cüceler, elfler, orklar nasıl oluştular? Mordor, Minas Trith, Shire neresidir?
Kısacası Yüzüklerin Efendisi ve Orta Dünya sevdalısıysanız burası sizin yeriniz. J.R.R. Tolkien ve onun eserlerine adanmış Orta Dünya kanalına hoş geldiniz.
2. Konsol Üssü (Murat Sönmez)
Yine Murat Sönmez’in bir başka kanalı ve bu seferki oyunlarla ilgili. Konsol Üssü kanalında PlayStation tarihi, Xbox Tarihi gibi belgesel tadındaki videolardan tutun da; Oyun Gündemi haberlerine; The Last of Us Övelim, The Witcher Övelim gibi oyun mekanikleri ve design’ı üzerine olan konuşmalar ile oyun dünyasının içinde kalın :)
Kanalın Açıklaması: Eğer oyunlar sizin için de bir hobi değil de yaşam biçimiyse siz de bize katılın! İsmimiz Konsol Üssü olabilir ama burada her oyun var. PC, konsol, misket fark etmez ne olursan ol yeter ki oyuncu ol!
3. Easter Gamers TV (Mete)
Eğer siz de benim gibi hikayeli oyunlar seviyorsanız işte size süper bir kanal. Bildiğim kadarıyla gerçek mesleği avukatlık olan Mete, Easter Gamers TV adlı Youtube kanalında uzun zamandır hikayesi çok sağlam oyunlar üzerine gameplay video serileri çekiyor. Youtube kanal açıklamasında da “hikaye tabanlı oyunlarda hikayeyi anlatmak için çok konuşurum, oyunu oyun yapan hikayedir” diyor.
Easter Gamer Mete, keyifli sohbeti, hızlı anlık İngilizce çevirisi, hikayeyi çok detaylı bir şekilde size anlatması ve sağlam oyun becerisiyle sizi hem oyunun içerisinde tutuyor, hem kendini seyrettirmeyi başarıyor, hem de oyundan aldığı keyfi sizin de almanızı sağlıyor.
İzleyebileceğiniz Videolar
Bu bölümde, bu dönemde izlemenizi tavsiye ettiğim videolara yer vermeye çalışacağım.
Yuval Noah Harari ve Daniel Kahneman Söyleşisi
Hasan Başusta’nın Twitter paylaşımında denk geldim bu videoya. “Entelektüel ve öğrenmeyi seven beyinler için 40 dakikalık orgazm” diyerek paylaşıyor bu videoyu Hasan Başusta. Videoyu izledikten sonra ise Harari’nin sözlerine yer verildiği “Koronavirüs salgını totaliter rejimleri güçlendirebilir” makalesini okumanızı tavsiye ederim.
Yine aynı Twitter flood’unda paylaşılan bir video da “Yuval Harari with Dan Ariely: Future Think — From Sapiens to Homo Deus”. Bu videoyu izlemeden önce tabii imkanınız varsa ve henüz okumadıysanız Sapiens ve Homo Deus kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.
Tekno Safari — Timur Akkurt ve Serdar Kuzuloğlu Söyleşi
Serdar Kuzuloğlu’nu dinlemeyi evet ben de çok seviyorum. Bu sohbet de kaçmaz.
The Last of Us — Neden İyi?
“Dünyanın sonu mu geliyor?” dediğimiz bu dönemde The Last of Us gibi harika bir oyun üzerine tam 1 saatlik süper bir sohbet. Talha Aynacı ve Erdem Tatar ilk oyunu, gelecek 2. oyunu ve HBO’dan dizi için beklentileri aktarıyor.
Makaleler/Blog Yazıları
Bu bölümde okuyabileceğiniz bazı yazılar paylaşmak istiyorum.
- BBC: Koronavirüs (Covid-19) sonrası küreselleşme bitti mi, yeni süreci Çin mi yönetecek?
- TurkiyeGundemi: Ya Korona’dan Sonra?
- Sputnik: İtalya’da koronavirüs izolasyonu hayvanlara yaradı: Yunuslar ve kuğular Venedik kanalında
- Bora Özkent: 55 Saatini İşe Ayıranlardan Yaratıcılık Beklemenin Saçmalığı
- Akan Abdula — Digital Age: Rıza Mühendisliği
- Coolever Life: 2020 Yılında Evden Çalışırken Hayatınızı Kolaylaştıracak 20 Püf Nokta
- fintechtime: Türkiye oyun sektörü 2019 raporu açıklandı
Oyunlar
Bu başlık altında çok fazla paylaşım yapabilirim :) Yazı çok uzadığından şimdilik kısa bir liste sunacağım ama ayrı bir yazıda yine oyunları listelemek istiyorum.
Bu sıralar gündeme uygun olarak A Plague Tale: Innocence oynuyorum ama siz henüz oynamadıysanız aşağıdaki oyunlara mutlaka şans verin.
- The Last of Us
- Uncharted (özellikle 2, 3 ve 4)
- Mafia / Mafia II (Not: Mafia 3'e hiç bulaşmayın)
- Red Dead Redemption / Red Dead Redemption 2
- BioShock Serisi
- Max Payne 3
- Assassin’s Creed Origins / Assassin’s Creed Odyssey
- Detroit: Become Human
- The Witcher 3: Wild Hunt
- A Plague Tale: Innocence
Epey uzun bir yazı oldu ama derleyip toparlamak istemiştim notlarımı. Umarım işinize yarayacak konu başlıkları bulursunuz :)
Eğer müzelere ilgi duyuyorsanız ufak bir araştırma ile sanal müzelere de ulaşabilirsiniz. Benze şekilde ücretsiz online konser, opera gibi etkinlikleri de bulabilirsiniz.
Daha fazla yazı için blog adresim: volkansel.com/